+90 0216 576 66 77 / +90 0216 576 66 78 Küçükbakkalköy Mah. Elmalı Sokak No: 4

Burun orta hatta bulunan, septum denilen bir bölme ile ikiye ayrılır. Septum önde kıkırdak, arkada kemik bir yapı gösterir. Septumun eğrilik göstererek, burun tıkanıklığına yol açmasına deviasyon adı verilir. Burun orta bölümü (Septum) deviasyonları, C şeklinde tek tarafı tıkayabileceği gibi, S şeklinde olup burun her iki bölümünü de tıkayabilir. Septum deviasyonu, doğumsal bir anomali olabileceği gibi, doğum dahil hayatın bir evresinde geçirilen burun travmasıyla da oluşabilir.

Septum deviasyonun en önemli belirtisi burun tıkanıklığıdır, ancak burunda kuruluk hissi, burun kanaması, sık üst solunum yolu enfeksiyonları geçirme, başağrısı, horlama, ses tonunda değişiklik, tuba östaki borusu ve kulak tıkanıklığı gibi birçok belirtiye neden olabilir.


Aslında toplumda, %80 oranında çeşitli derecelerde, burun kıkırdak eğriliği vardır fakat bu operasyonu planlarken sadece muayene bulgularına göre karar verilemez. Ana kriter kişinin şikayetleri ve hayat kalitesindeki azalma oranıdır. Burun tıkanıklığı yaşayan, uzayan üst solunum yolu enfeksiyonları, başağrısı ve sık sinüzit atakları geçiren, horlayan, tekrarlayan kulak sıvıları ve tıkanıklıkları olan kişiler Deviasyon operasyonuna adaydırlar.

Operasyon genel anestezi altında yaklaşık 30-45 dakika süren bir prosedürdür. Dışarıdan bir kesi yapılmaz, burun dış şekli ve görünüşü değiştirilmeden , burun içi gizli kesi yapılarak burun kıkırdağında eğri bölümler düzeltilir veya burun desteği bozulmadan çıkartılır, eğri kemik septum parçaları törpülenir veya çıkartılır. Operasyon sonrası artık klasik burun tamponları kullanılmamaktadır, 1-2 gün sonra çıkartılan, hastanın nefes almasına imkan sağlayan yumuşak silikon splintler tercih edilmektedir. Operasyondan sonra 1. Gün taburcu edilen hasta 3-7 gün sonra işine dönebilir, haftalık burun içi pansumanlarıyla 3-4 hafta içinde tam iyileşme sağlanabilmektedir. Operasyonda sıklıkla, burun tıkanıklığının bir başka nedeni olan, Konka Hipertrofisi denilen büyümüş burun etlerine de radyofrekans koterizasyonla müdahale edilebilmektedir.


Burun tıkanıklığı yaşayan, uzayan üst solunum yolu enfeksiyonları, başağrısı ve sık sinüzit atakları geçiren, horlayan, tekrarlayan kulak sıvıları ve tıkanıklıkları olan kişiler Deviasyon operasyonuna adaydırlar.